Wyniki działań prowadzonych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogramu 2024

Program FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020, wdrażany w Polsce z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) do końca 2029 r. Program FEPŻ opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego i zwiększenie samodzielności - tzw. działaniach towarzyszących.

Do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ Podprogram 2024 uprawnia dochód nieprzekraczający 265 % kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej oraz przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o których mowa w art. 7 ustawy:

  • 2 676,50 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, czyli dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 1010 zł).

  • 2 180,95 zł w przypadku osoby w rodzinie, czyli dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 823 zł).

W okresie od marca 2025r. do września 2025r. wydano łącznie 43.684,72 kg. żywności o wartości 297 602,87 zł.

Z Podprogramu 2024 skorzystało 553 rodziny w tym 1094 osoby.

 

Szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2024 objęte zostały rodziny wielodzietne ( 61 rodzin) i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do pomocy żywnościowej zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy.

 

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi: cukier biały, mleko UHT, ser podpuszczkowy, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, szprot w oleju, olej rzepakowy, dżem truskawkowy, koncentrat pomidorowy, pasztet wieprzowy, szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, groszek z marchewką, kawę zbożową rozpuszczalną, herbatniki maślane, fasolkę po bretońsku, miód nektarowy wielokwiatowy i mąkę pszenną.

 

W ramach działań towarzyszących organizowane były bezpłatne warsztaty i doradztwo dla osób potrzebujących. Podczas spotkań poruszano tematykę edukacji żywieniowej, niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, zarządzania budżetem domowym oraz prawa konsumenta.

Z tej formy działań skorzystało 75 osób.